Zanimivosti širše okolice

orov.

Terme Olimia, Podčetrtek


Če si želite razvajanja in kopanja so pravi naslov Terme Olimia, ki se nahajajo v bližnjem Podčetrtku in jih nekateri še danes poznajo po prvotnem imenu Atomske toplice.

Termalna voda v bazenih in kopelih je ob rehabilitacijskih programih primerna za lajšanje revmatskih obolenj, pomaga sladkornim bolnikom ter pri kožnih obolenjih. Zaradi vsebnosti bogate mešanice mineralov je primerna tudi za pitje in vpliva na dobro počutje.

Terme Olimia so razdeljene na 4 dele: Wellness Orhidelia, Family Wellness Termalija (zajema Termalija Family Fun, Termalija Relax in savna svet), Spa Armonia ter zunanje kopališče Aqualuna. Wellness Orhidelia je večkrat nagrajen center sprostitve in dobrega počutja. Novi Family Wellness Termalija je odličen kraj za otroke. Medtem ko je del Relax namenjen vsem in zajema večji bazen (zunaj ni notri) ter nekaj whirlpoolov, je Termalija Family Fun pravi raj za otroke.

Več informacij na : https://www.terme-olimia.com/
Lokacija: Do Term Olimia je od Hostla Gabronka 15 km. Zdraviliška cesta 24, 3254 Podčetrtek.
Kontakt: +386 (0)3 829 78 36, info@terme-olimia.com
Delovni čas: Termalija se odpre vsak dan ob 8:00 in je od nedelje do četrtka odprta do 22:00; v petek in soboto pa do 24:00.


Grad Podsreda


V osrčju Orlice in Kozjanskega parka, 5 km s trga Podsrede, stoji »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem«, ki je res vreden obiska.  Je eden najznačilnejših srednjeveških gradov pri nas in njegovi zidovi skrivajo številne zanimivosti. Na gradu si boste lahko ogledali grajske prostore, renesančno dvorano, stalno slikarsko razstavo Franceta Slane, stalno zbirko stekla iz nekdanjih glažut, grajsko ječo in kuhinjo, grajsko klet  ter grajsko podstrešje in galerije, kjer gostijo številne razstave priznanih domačih in tujih umetnikov. V nekdanjem zgornjem gospodarskem poslopju si lahko obiskovalci ogledajo interaktivno predstavitev naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka ter Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje kot tudi obiščejo trgovinico lokalnih produktov. Nudijo zabavno grajsko dogodivščino Lov na zaklad, ki je primerna za vso družino.

Grad je od hostla Gabronka oddaljen 12 km. Do gradu se lahko iz srednjeveškega trga Podsreda odpravite tudi peš po Grajski poti Podsreda, ki je dolga 2,5 km v eno smer.

Več informacij na: https://castlepodsreda.com/
Lokacija:. Podsreda 103, 3257 Podsreda
Kontakt: +386 (0)3 5806 118, +386 (0)41 419 996, info@castlepodsreda.com
Delovni čas: od aprila do oktobra od torka do nedelje od 10-17 ure (ponedeljek zaprto)

V zimskem času je grad zaprt, razen za najavljene skupine.


Repnica Najger, Bizeljsko


Lahko se odpravite preko grebena orlice in na sosednjem Bizeljskem obiščete repnice. To so jame, izkopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega naplavilo Panonsko morje. V njih so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime.

Danes so jih mnogi vinogradniki preuredili v prostor za zorenje in shranjevanje vin ter pokušino vin. Repnice imajo stalno temperaturo približno 8 °C in visoko vlago med 80 in 95 %.

Posebej zanimiva zaradi svojih ornamentov na stopu in stenah je Najgerjeva repnica v Brezovici na Bizeljskem. Poleg ogleda repnic ponujajo degustacije lastnih vin – bizeljčana, rumenega muškata, modre frankinje, h katerim sodijo domače dobrote (kruh, narezek, sirov zavitek, sirove plošče, bizeljski ajdov kolač …).

Do Repnice Najger boste od Hostla Gabronka potrebovali 9,6 km.

Lokacija: Brezovica na Bizeljskem 32, 8259 Bizeljsko
Kontakt: +386 (0)41 204 876, repnicanajger@siol.net
Delovni čas: vsak dan 9:00–21:00 oziroma po dogovoru


Staro selo Kumrovec, Hrvaška


Bližnji hrvaški Kumrovec je najbolj poznan kot rojstni kraj predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita (1892–1980). Glavna turistična zanimivost vasi je etnološki muzej Staro selo z restavriranimi vaškimi hišami, zgrajenimi konec 19. stoletja.

V sklopu omenjenega muzeja je tudi rojstna hiša Josipa Broza Tita, ki je bila zgrajena 1860 kot prva z zidaki pozidana hiša v Kumrovcu. Od leta 1953 je v njem Muzej maršala Tita, pred hišo pa stoji njegov bronasti kip, delo hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića (1900-1979).

Muzej Staro selo Kumrovec je od Hostla Gabronka oddaljeno 4,2 km.

Več informacij na : https://www.mss.mhz.hr/
Lokacija:  Ul. Josipa Broza 19, 49295, Kumrovec, Hrvaška
Kontakt: +385 (0)49 225 835, mss@mhz.hr  
Delovni čas:  torek- nedelja:  9:00- 16:00 (ponedeljek zaprto)


Stolp zdravja in veselja na Rudnici, Podčetrtek


Na Rudnici, hribovjem nad Podčetrtkom in Olimjem, meter pod vrhom 622 m visokega Silavca stoji razgledni Stolp zdravja in veselja na Rudnici. Najvišja ploščad je na višini 35,23 m, skupna višina pa tako znaša 40 m.
Do stolpa se lahko odpravite peš iz Podčetrtka (okoli 60 min umirjene hoje po nezahtevnih pešpoteh) ali pa se zapeljete bližje do stolpa.

Od Hostla Gabronka do vznožja stolpa je okoli 19 km.

 Lokacija: https://goo.gl/maps/H2Yp9dKrV2Zb95QW9


Kukovičičev mlin, Podsreda


V bližnji Podsredi si lahko ogledate enega redkih še delujočih mlinov na reki Bistrici. Kukovičičev mlin se nahaja v 500 let stari hiši ob reki Bistrici v Podsredi, ki je lepo ohranjen kulturni spomenik.

Na ekološki kmetiji boste Kukovičič si lahko po predhodni najavi ogledate delovanje starega mlina na kamne, ki ga poganja voda, ter prisluhnete gospodarju, ki predstavi pot od zrna do kruha.

Nudijo tudi pokušino več vrst domačega kruha, namazov in soka ter nakup ekoloških pridelkov in predelanih proizvodov, za katere imajo izdan ekološki certifikat, kar potrjuje, da so pridelki ter živila pridelana in predelana na naravi prijazen način.

Kukovičičev mlin je od Hostla Gabronka oddaljen 9,2 km.

Več informacij na: http://www.mlin-kukovicic.si/
Lokacija: Podsreda 3a, 3257 Podsreda.
Kontakt: +386(0) 31 288 170, maja.kukovicic@gmail.com


Pot med krošnjami Zelenjak, Hrvaška


»Staza kroz krošnje« v Zelenjaku je edinstvena lesena pot med krošnjami. Dolga je 125 m, njena višina je od pol do 5m, na koncu poti se odpre pogled na spomenik Lijepi naši.  Ob poti je zanimiva interpretacija biotske pestrosti Zavarovanega območja Zelenjak – Risvička in Cesarska gora, saj je namen poti obiskovalcem na drugačen način prikazati naravo, rastline in ptice.

Pot je prepletena z glasbo, saj ob njej najdete skulpturo trobente kot tudi orgle. Pot vključuje tudi ptičjo hišico v obliki ptičjega gnezda in več gugalnic, vznožje poti pa krasijo perunike.

Zelo zanimivo za otroke in družine.

Od Hostla Gabronka do poti med krošnjami v Zelenjaku je 11 km.

Lokacija:  Risvica 1, 49295, Kumrovec, Hrvaška


Terme Tuhelj, Hrvaška


Terme Tuhelj so največje kopališče na Hrvaškem, z osmimi notranjimi ter zunanjimi bazeni, v vsakem od njih pa je tuheljska termalna voda.

Vodni planet se razprostira po površini 15.000 m2 in vsebuje številne vodne atrakcije, razporejene po notranjem in zunanjem kopališču. To so adrenalinski tobogani, bazen z valovi, otroško vodno mesto, relax bazen z vodno reko in koktajl barom, Tuhi land…

V vseh bazenih in spremljajočih vodnih vsebinah se nahaja termalna voda iz tamkajšnjega izvira, kar omogoča plavalcem, da poleg zabave v vodi uživajo tudi v zdravilnih lastnostih termalne vode. 

Velik spa obsega 4 finske in 3 parne savne, masažno kad, sobo za sprostitev z vodnimi posteljami ter še veliko več.

V centru SpaeVita so na voljo različne masaže in nege obraza ter telesa, privoščite pa si lahko tudi posebne tretmaje z zdravilnim blatom in obiščete solarij.

Terme Tuhelj so od Hostla Gabronka oddaljene 11 km.

Več informacij na: https://www.terme-tuhelj.hr
Lokacija: Ljudevita Gaja 4, 49215 Tuheljske Toplice, Hrvaška.
Kontakt: Telefon: +385 (0) 49 203 000, info@terme-tuhelj.hr


Terme Čatež


Termalne vrelce današnjega zdravilišča Terme Čatež so odkrili ob sotočju Save in Krke pred več kot 220 leti.

Danes se Terme Čatež lahko pohvalijo z enim največjih termalnih vodnih parkov v Evropi in največjim pokritim kompleksom bazenov v Sloveniji. Poletna Termalna riviera navdušuje s številnimi bazeni, tobogani, počasno reko, bazenom z valovi, vodnimi atrakcijami in različnimi animacijskimi programi.

Zimska Termalna riviera pod tremi kupolami med drugim vsebuje terapevtski bazen, notranji bazen z whirlpoolom in masažnimi ležišči ter vsebuje številne vodne atrakcije, med drugim gusarsko ladjo.

Terme Čatež skozi vse leto ponujajo zdravo in sproščeno kopanje, voda iz čateških vrelcev pa dokazano blagodejno vpliva na dušo in telo.

Seveda imajo v Termah Čatež tudi Spa&wellness center kot tudi Svet savn.

Terme Čatež so od Hostla Gabronka oddaljene 26 km.

Več informacij na: https://www.terme-catez.si/si/
Lokacija: Topliška cesta 35, 8250 Brežice.
Kontakt: +386 (0)7 49 36 700, info@terme-catez.si


Terme Paradiso, Dobova


Terme Paradiso se nahajajo v središču kraja Dobova, v bližini železniške postaje in so ene izmed mlajših term v Sloveniji.

Obsegajo hotel in sprostitveni center Paradiso in termalni park, ki je razdeljen na notranji in zunanji bazen. Skozi poletno sezono je odprt tudi zunanji del term z tobogani, počasno reko, otroškim bazenom ter drugimi atrakcijami. Oaza savn ima osem različnih tematskih savn, Wellnes in spa center pa nudi programe nege obraza in telesa, različne oblike masaž, kozmetični salon, porjavitvene tretmaje…

Termalna voda vsebuje minerale in je zaradi svojih blagodejnih lastnosti primerna za sproščanje in lajšanje težav po poškodbah ali operativnih posegih na gibalnem sistemu in hrbtenici.

Terme Paradiso so od Hostla Gabronka oddaljene 24 km.

Več informacij na: www.paradiso.si
Lokacija:  Selska cesta 15b, 8257 Dobova
Kontakt: +386 (0)7 45 22 988, +386 (0)31 450 444, info@paradiso.si


Olimje, Podčetrtek


V Olimju je veliko zanimivosti vrednih obiska.

Lahko obiščete minoritski samostan Olimje z Marijino cerkvijo, v kateri se nahaja eden najlepših slovenskih baročnih oltarjev. V pritličju samostana se v skriva stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev. Patri minoriti v Olimju nadaljujejo izročilo pavlincev, zato so pred samostanom uredili zeliščni vrt, v samostanu pa znova uredili zeliščno lekarno, kjer lahko najdete zdravilo za svoje bolezenske težave.

V bližini samostana se nahaja čokoladnica Olimje, kjer se boste lahko posladkali z ročno izdelano čokolado. Ponujajo široko paleto čokoladnih izdelkov, od čokoladnih figur do pralinejev, od čokoladnih tablic in dražejev do raznovrstnih bombonjer…

Kilometer naprej od samostana se v gozdu skriva Dežela pravljic in domišljije, kjer boste mali in veliki obiskovalci vstopili v svet pravljic in ponovno spoznali Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like … in številne čarovnice,  ki so v njihovi deželi glavna atrakcija.

Malo naprej od samostana se pod Olimsko goro nahaja domačija Jelenov greben, kjer je glavna posebnost 100 glava čreda jelenov in muflonov, ki se prosto sprehaja. Lahko si jih ogledate povsem od blizu in jih tudi hranite s koruzo. Na domačiji je tudi gostišče, trgovina z domačimi izdelki, nastanitve, wellness in vinoteka.

Olimje je od Hostla Gabronka oddaljeno 17 km.

Lokacija: Olimje, 3254 Podčetrtek.

 


Gnezdišče čebelarja, Bizeljsko


V nekdanjem peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem lahko od začetka maja pa vse nekje do konca julija opazujemo enega najlepših obarvanih ptic – čebélarja (Merops apiaster). Že od 80-ih let namreč lahko tukaj spremljamo eno največjih gnezditvenih kolonij čebelarja v Sloveniji. Ime izvira iz načina prehrane, saj jé čebele in druge velike žuželke (kačje pastirje, metulje, hrošče, škržate …), ki jih spretno lovi v zraku. Najlepše jih je opazovati v začetku junija, ko je vzreja zaroda pri koncu in pogosto priletavajo v luknje, mladiči pa včasih že kar čakajo ob vhodu. Vendar moramo paziti, da s svojo prisotnostjo ne motimo poteka gnezdenja in hranjenja mladičev.

Da bi čim manj vznemirjali te redke ptice, je na primerni razdalji od gnezdilne stene postavljena zaprta opazovalnica, tik pred njo pa je informativna tabla. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop.

Do gnezdišča čebelarja je od Hostla Gabronka 8,5 km.

Lokacija: Župjek, 8259 Bizeljsko.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound